- Autor: Gerard Furest
- Any: 2021
- Col·lecció: Biblioteca del Núvol Llibres i revistes en paper
- Lloc: Barcelona
- Pàgines: 160
«Un país petit, una cultura sense estat, a la intempèrie, no són aptes per a la supervivència si estan mancats d’un sentit comunitari fort», diu Gerard Furest en aquest manifest, que ve a sacsejar amb propostes positives els catalanoparlants que es dobleguen davant dels paladins del bilingüisme harmònic, s’encongeixen davant de la catalanofòbia descarada o es rendeixen davant la inèrcia colonitzadora del món global.
El retrocés d’una llengua minoritzada no és fàcilment reversible. El català corre el perill de convertir-se en un idioma oficial residual, perquè les forces homogeneïtzadores no troben resistència per part d’un conjunt de catalanoparlants passius que han perdut l’autoestima i l’assertivitat com a parlants. Com diu al pròleg Jordi Martí Monllau, «és veritat que la culpa no és nostra: on som ens hi han posat, però la solució passa per nosaltres». Gerard Furest desmunta capa per capa els prejudicis, pors i perversions que ens tenallen a l’hora de parlar el català i ens ofereix un decàleg de propostes per mantenir viva la llengua en aquest segle XXI.
«Un decàleg de propostes intel·ligents i pràctiques. Gerard Furest sap que les conviccions seran operatives o no seran».
Pere Antoni Pons
«Un llibre més sobre el futur del català? No, heus ací un manual d’irreverència combativa. Una repassada implacable a tot el que ens destrueix amb un seguit de propostes valentes».
Carme Junyent
«El verb abassegador és la vaselina amb què Furest teixeix l’observació polièdrica del món i de nosaltres».
Pau Vidal