En el marc de La Setmana del Llibre en Català s’ha donat a conèixer el decàleg de la plataforma Llegir en català, que uneix un conjunt de 10 editorials independents per ser més fortes a l’hora de visibilitzar la seva tasca.
Publiquen en català, editen obres de narrativa per a adults i ho fan buscant la qualitat i l’excel·lència. Aquestes són les tres premisses bàsiques que defineixen les editorials independents que formen part del grup. Algunes són joves i d’altres porten molts més anys de trajectòria a l’esquena, però totes comparteixen un objectiu: volen fer una bona difusió dels llibres que editen, per poder arribar a tots els lectors. “Algunes vegades no arribem al lector, perquè aquest desconeix els nostres catàlegs”, explicava Maria Dolors Sàrries, de l’editorial Meteora, en la roda de premsa de presentació. Laura Huerga, de Raig Verd, remarcava que “l’objectiu de la unió no és publicar més llibres –perquè ja se’n publiquen molts- sinó, difondre i treballar millor la comunicació amb mitjans i llibreters”. Aquesta desena d’editorials s’associen “per guanyar visibilitat, sumar forces de manera cooperativa i contribuir a enfortir el sector”, va dir Ilya Pérdigo, editor d’Alrevés. En cap cas, però, perdran la seva identitat. No comparteixen cap estructura empresarial, però sí que teixiran complicitats de cara a l’assistència de fires, la lluita per fer-se més visibles a les llibreries i la presentació d’un catàleg de novetats conjunt que faran arribar a la premsa, llibreries i biblioteques el mes de novembre i posteriorment, cada nou semestre. El grup Llegir en català també tindrà logo propi, que es farà públic juntament amb el catàleg. “De moment som 10 editorials, però tenim sol·licituds en espera, d’editorials de les illes i del País Valencià, la qual cosa fa que no ens vinculem només a Catalunya, sinó que funcionem més a nivell de Països Catalans”, va dir Huerga.
Qualitat, dedicació i negoci de proximitat
Però quins requisits cal superar per poder entrar a formar part del grup? Han de ser editorials que acompleixin les tres premisses inicials i, a més, cal una certa dedicació. “Ens comuniquem molt a través de les xarxes socials i el correu electrònic, però fem trobades presencials un cop al mes”, explicava Aniol Rafel, d’Edicions del Periscopi, un cop acabada la presentació del grup. “Per participar cal un cert compromís, no es pot formar part només del catàleg, sense dedicar hores al blog o a la resta de tasques”, afegia Jordi Albertí, editor de Gregal. “Volem créixer a poc a poc per poder-nos organitzar bé”, deia Núria Iceta, de L’Avenç. Busquen fer pinya, sumar recursos i multiplicar energia i difusió de la feina ben feta. “Defensem el negoci de la proximitat i busquem la complicitat de llibreters i mitjans i per això hem volgut crear la marca Llegir en català, que té Twitter (@llegirencatala) i Facebook (Factbook.com/llegirencatala). Les 10 editorials que constitueixen Llegir en català són Alrevés Editorial/Crims.cat, LaBreu Edicions, L’Avenç, Llibres del Delicte, Edicions Saldonar, Editorial Meteora, El Gall, Edicions del Periscopi, Editorial Gregal i Raig Verd Editorial.