Avui es tanca la XII edició de la Fira Modernista de Terrassa, que enguany ha tornat a oferir un ampli programa de dramatitzacions, cercaviles, música i visites guiades. El fotògraf Josep M. Escoda n’ha captat l’ambient. Gabriel Boloix reflexiona sobre l’origen i el sentit de les fires històriques.
Segons el Top 10 de refranys del paremiòleg Victor Pàmies, “Pel maig cada dia un raig” està en el segon lloc de la classificació. Aplicat en el món de les festes populars a partir que avança la primavera fins a finals d’any, Catalunya cada cap de setmana és un degoteig de fires i festes. En aquest degoteig cal afegir-hi en els darrers temps una nova tendència: aquelles festes que volen recrear un període, un personatge o un fet històric.
Un dels possibles orígens d’aquestes “noves festes populars” cal trobar-lo a Montblanc, on acaben de celebrar la 27ªedició de la Setmana Medieval. És un dels exemples més veterans i reconeguts de festes de recreació històrica, que recull des de la llegenda de Sant Jordi fins un ampli mercat medieval.
Recrear la història? Els més crítics i escèptics en les virtuts d’aquesta nova tendència de festes populars han volgut posar el dit a la llaga quan s’han convertit en una simple fira exportable a qualsevol indret no sempre vinculat amb l’estètica de la fira en qüestió. Critiquen una certa frivolització de la història. Sobretot en el cas dels mercats i fires medievals hi hagut un autèntic allau fins el punt que s’han trobat casos absolutament d’alta comicitat de fires medievals en indrets d’estiueig turístic on no estrictament hi ha un llegat artístic-arquitectònic d’aquesta època històrica.
Posar en valor… Obviant alguns casos d’alta comicitat, aquest tipus d’esdeveniments poden ser una oportunitat per posar en valor tot un conjunt d’elements d’un municipi, indret o territori i per reivindicar-ne el llegat artístic, arquitectònic, cultural, tècnic, social, històric, gastronòmic…
Un reclam? Moltes persones desconeixen molts tresors del seu territori més proper. Potser a través d’una fira o una festa pot ser una forma més atractiva de fer-ho. Potser aquest interès creixent per la cultura i la història més local és el que pot explicar l’autèntic “boom” de rutes històriques guiades d’allò més variades.
No cal dir que per molts municipis aquest tipus d’esdeveniments són un autèntic reclam no només històric i turístic sinó també comercial, ja que molts d’aquests esdeveniments estan vinculats amb un format de fira o mercat.
Vestir-se d’època, no disfressar-se… Per aquells que hem participat en alguna ocasió en algún d’aquests esdeveniments el que fem és vestir-nos d’època i no disfressar-nos ja que el que és pretén és recrear aquell període històric amb la màxima concreció i fidelitat amb els detalls. Actualment podem trobar recreacions històriques que van des dels íbers (Calafell), els romans (Badalona, Tarragona, Sant Boi de Llobregat, Cabrera de Mar), els cavallers i les dames medievals (Guissona, Guimerà) o del Renaixament (Tortosa), els bandolers (Alcover) fins arribar als llocs de platja a les festes “d’Indianos” (Begur) o a les festes amb estètica d’obrers, dels noucents o del període del Modernisme (Terrassa, Canet de Mar, Sta.Coloma de Cervelló) Aquesta fidelitat i esforç per recrear el període històric concret és el que ha portat que la Generalitat hagi declarat algunes d’aquests esdeveniments: “Festes locals d’interès turístic”.
El Modernisme també és una Festa… Aquesta singularitat fou otorgada al municipi al qual formo part que és Santa Coloma de Cervelló i on fa gairebé 14 anys uns veïns, alguns vinculats amb associacions, enlluernats pel que havien vist a Montblanc van decidir inventar-se: la Festa del Modernisme de la Colònia Güell (que es celebra la segona quinzena d’octubre) i ser els pioners en introduir l’estètica modernista i obrera. Amb il·lusió, penes i treballs han aconseguit celebrar 13 edicions de la Festa i ser un referent per altres esdeveniments modernistes molt veterans com la Fira Modernista de Terrassa.
El Modernisme com a moviment històric, artístic, cultural i social ha passat en les darreres dècades d’estar gairebé a les portes de l’oblit a una autèntica reivindicació.
El Modernisme no és només Gaudí, és molt més que això, com saben molts municipis que han volgut reivindicar aquest estil i aquest període històric oferint rutes, fires, mercats i tot tipus d’activitats..
Terrassa com a exemple de Fira Modernista… Un dels municipis que ha apostat molt fort per aquest tipus d’esdeveniments és la ciutat de Terrassa que fins avui celebra la XII edició de la seva Fira Modernista.
Amb motiu de la Fira ha programat dramatitzacions, cercaviles, música, visites guiades i un amplíssim programa. Tota la informació a: www.terrassa.cat/firamodernista